Šúľance s makom

Gazdinky kedysi nemali možnosť využiť veľké množstvo surovín, no zo všetkého, čo mali k dispozícii, čarovali jedlá, ktorých vôňu a chuť si chceme pripomínať aj dnes. Ručne šúľané zemiakové cesto sa na Horehroní jedlo v niekoľkých kombináciách. Snáď najčastejšou sladkou prísadou bol cukor s pomletým makom. Obmenou boli sladké šúľance s orechami či nasucho opraženou a osladenou strúhankou. Tam, kde sladké nebolo po chuti alebo mali skôr zásobu bryndze a slaniny, si šúľance pripravovali na slano.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 2 – 3 zemiaky uvarené v šupke
  • 150 g hladkej múky
  • Soľ
  • 50 g Masla
  • 100 g pomletého maku
  • Práškový cukor
Tip na výlet

Postup prípravy:

  • Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme a pretlačíme.
  • Pridáme soľ, hladkú múku a trochu vody. Zamiesime stredne tuhé cesto.
  • Rozdelíme ho na menšie kusy, vyváľame na valčeky, pokrájame na menšie kúsky a do osolenej vriacej vody hádžeme šúľance.
  • Uvarené vyplávajú na vrch, vyberieme ich na misu.
  • Posypeme pomletým makom, cukrom a polejeme roztopeným maslom.
  • Podávame s ochuteným jogurtovým mliekom, najlepšie chutí to z Breznianskej mliekarní.
Tip na výlet