Pampúšiky (graple)

Pampúšiky, pampúšky, graple, grapne. Podobné cesto, obmeny a jedinečné chute, ktoré im dávajú gazdinky na Horehroní. Tieto sladké dobroty, typické v regiónoch po celom Slovensku, sa spájajú so zvykmi v období Fašiangov. Fašiangové veselie sa deň po dni preklápa k pôstnemu obdobiu. Záverečné pochovávanie basy je vyvrcholením karnevalov či plesov. Fašiangy sú spojené s obdobím nasýtenia sa takýmito sladkými maškrtami či zabíjačkovými špecialitami, a to ako kedysi, tak aj dnes. Cesto na smažené pampúšky si môžete podľa vzory dnešných gazdín dochutiť vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 droždie
  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 2 celé vajíčka
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 0,02 dl rumu
  • 1 lyžica masla
  • Olej alebo masť na vyprážanie
Tip na výlet

Postup prípravy:

  • Do vlažného mlieka pridáme droždie, lyžicu kryštálového cukru a masla.
  • Vzniknutý kvások necháme chvíľku odstáť a podkysnúť.
  • Do nádoby dáme múku, vajíčka a vanilínový cukor. Pridáme kvások a miesime. Zároveň pridáme kúsok oleja a rum.
  • Cesto miesime až kým sa na ňom nerobia bubliny. Necháme ho podkysnúť na teplom mieste.
  • Na pomúčenom lopári ho rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pohárom alebo vykrajovačom vykrajujeme pampúšiky.
  • Vykrájané cesto necháme šte podkysnúť na pomúčenom lopári.
  • Postupne ich vyprážame na panvici s horúcou masťou alebo olejom.
  • Na závere ich posypeme práškovým cukrom podľa chuti. Podávame čisté alebo s lekvárom.
Tip na výlet