Krompľová fučka

Príprava jednoduchej fučky zo zemiakov bola typické pre viaceré obce na Horehroní. Je jednoduchá aj v množstve potrebných surovín a vonia po chvíľach strávených v kuchyni starej mamy pri praskajúcom ohni zo sporáka na drevo. Krompľovú fučku si niektorí dopĺňali slaninou, či siahli po domácom masle. Iní si zamilovali sladkú chuť fučky poprášenej cukrom.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 700 g očistených zemiakov
  • 50 g hladkej múky
  • 150 g slaniny alebo masla
  • Soľ
Tip na výlet

Postup prípravy:

  • Do osolenej vody dáme variť zemiaky pokrájané na kocky.
  • Po uvarení zemiakov vodu nescedíme, ale vo vode ich pofučkáme a zahustíme hladkou múkou.
  • Kašu poriadne zamiešame a za stáleho miešania ešte varíme 3 minúty.
  • Hustú hmotu nalejeme na tanier. Do stredu urobíme malú jamku do ktorej nalejeme rozpraženú slaninku alebo maslo.
  • Podávame s mliekom alebo žinčicou.
Tip na výlet