Bryndzová polievka

Tam, kde sa na Horehroní darilo chovu oviec vznikali a podnes na salašoch vznikajú chutné produkty z ovčieho mlieka. Silu výživnej ovčej bryndze poznali už naši predkovia a okrem cestovín – tľapkancov či ťapiek bola aj súčasťou nenáročnej polievky so zemiakmi. Prípravou brynzdovej polievky je známa pre obec Beňuš, ale bola aj súčasťou jedálnička Horehroncov z mnohých iných dediniek.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • 4 väčšie zemiaky
  • 120 g hladkej múky
  • 150 g bryndze
  • 1 - 2 lyžice masla
  • 1 vajce
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Rascu celú
Tip na výlet

Postup prípravy:

  • Do vody osolenej a ochutenej korením a rascou dáme variť na kocky nakrájané zemiaky.
  • Z múky a vajca (keď nemáme vajce, tak z vody) zamiesime husté cesto a na strúhadle, alebo rukou natrháme mrveničku, ktorú zavaríme ku zemiakom. Krátko povaríme.
  • Po uvarení pridáme bryndzu a trošku masla.
Tip na výlet